Kurs kucharza małej gastronomii jest szkoleniem chętnie i często wybieranym przez uczestników projektów realizowanych przez GMOPS w Bolkowie. Podobnie i w roku bieżącym, siedem osób, uczestników projektu Aktywna integracja krokiem w przyszłość zdecydowało się poznać tajniki gotowania potraw nie tylko w domowej kuchni, ale również na potrzeby potencjalnych klientów.
Na potrzeby realizacji kursu zatrudniona została trenerka, która przy użyciu profesjonalnego sprzętu gotującego, nauczała w jaki sposób radzić sobie w małej kuchni jak np. foodtruck, czy bar szybkiej obsługi.
Podczas zajęć uczestnicy zgłębiali wiedzę nie tylko z zakresu gotowania ale także prowadzenia własnego biznesu skoncentrowanego na serwowaniu szybkich posiłków.
Dodatkowym atutem zajęć, była każdorazowa degustacja samodzielnie przygotowanych potraw oraz wymiana poglądów na temat smaku, aromatu jak również sposobów przygotowywania dań.
Po zakończeniu udziału w kursie, uczestnicy jak zawsze otrzymali certyfikaty i zaświadczenia potwierdzające nabyte przez nich umiejętności.