Kurs gastronomiczny

Miesiąc czerwiec dla uczestników projektu „Nowe kwalifikacje zawodowe szansą na pracę” obfituje w kursy i szkolenia. W tym miesiącu rozpoczęły się równolegle trzy różne szkolenia, w których beneficjenci projektu zdecydowali się wziąć udział. Dwie panie przystąpiły do zajęć zorganizowanych w profesjonalnej kuchni przy schronisku młodzieżowym w Jaworze, gdzie na co dzień przygotowuje się i wydaje posiłki dla mieszkańców internatu i kadry pracowniczej. Uczestniczki będą miały możliwość zapoznania się z zasadami pracy w dużej kuchni, zaplanowanej na pracę w większym formacie, gdzie niezmiernie ważnym czynnikiem jest współpraca grupowa.

Panie dowiedzą się, w jaki sposób stać się częścią zespołu kucharzy odpowiedzialnych na co dzień za określone zadania, poznają zasady współpracy oraz zaufania do partnera. Podczas kolejnych zajęć przygotowywać będą potrawy kuchni polskiej, albowiem jej bogactwo wciąż bywa niedoceniane. Nauczą się również dekorowania i serwowania potraw gdyż wiadomym jest, iż pięknie podany posiłek pobudza apetyt i sprawia, ze gość jest zadowolony. Kolejne zajęcia pozwolą beneficjentkom poznać sposoby przygotowywania menu na wyjątkowe okazje lub na zamówienie gości. W trakcie zajęć panie poznają także tajniki przygotowywania potraf innych kuchni świata, jednak głównym kierunkiem kształcenia będzie kuchnia polska.

Zajęcia obejmują 80 godzin lekcyjnych podczas których beneficjenci codziennie przez okres dwóch tygodni doskonalą i nabywają umiejętności jakie niezbędne są w pracy w kuchni profesjonalne jak również podczas pracy w barze szybkiej obsługi. Po ukończeniu kursu beneficjenci otrzymają dyplomy potwierdzające nabyte przez nich umiejętności.

Podobne zajęcia, są dla uczestników krokiem do wyjścia na nowy, szerszy rynek pracy i przedstawienia swojej osoby jako atrakcyjnego pracownika posiadającego umiejętności i kwalifikacje potrzebne w branży spożywczej.

Print Friendly