1. Gminno – Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bolkowie z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014–2020 Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020.
  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 559 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego, Gminy Bolków.

      4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  •  24,33800 ton żywności;
  •  2.000 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 55 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Edukacja Ekonomiczna – 2 spotkania dla  27 uczestników
  • Edukacja Żywieniowa – 2 spotkania dla 28 uczestników
  • Edukacja Kulinarna (Warsztaty) – 2 spotkania dla 27 uczestników

 

Print Friendly, PDF & Email