Kurs Kucharza

W grudniu 2012r. dla uczestników projektu Klub Integracji Społecznej zorganizowany został kurs małej gastronomii. Udział w szkoleniu cieszył się dużym zainteresowaniem i chęć przystąpienia do niego wyraziło 12 uczestników, którzy w pierwszych dniach miesiąca rozpoczęli cykl zajęć w restauracji „Park Smaków” w Wałbrzychu. Restauracyjna kuchnia pracuje w sposób profesjonalny, obsługując każdego dnia dziesiątki klientów, którzy na co dzień stołują się w lokalu. Zatem beneficjenci mają możliwość zetknięcia się i podpatrzenia pracy kucharzy na co dzień zajmujących się przygotowywaniem i serwowaniem dań przygotowywany i ustalanych z myślą o różnorodności klienteli. Kursanci szkolić się będą pod kierunkiem wykwalifikowanego trenera poznając sposób pracy w dużej kuchni, zaznajamiając się z recepturami przepisów oraz zapoznają się z regułami pracy w zespole.

Uczestnicy poznawać będą podczas kolejnych zajęć kuchnie z różnych stron świata, przygotowując potrawy kuchni chińskiej, meksykańskiej czy włoskiej. Natomiast skupia się najbardziej na potrawach kuchni polskiej, albowiem jej bogactwo niejednokrotnie bywa niedoceniane. Ponadto nauczą się dekorowania i serwowania potraw gdyż nie od dziś wiadomo, iż pięknie podany posiłek pobudza apetyt i sprawia, ze gość jest zadowolony oraz chętnie powraca do miejsca, gdzie zasmakował smacznej kuchni w pięknej oprawie. Kolejne zajęcia pozwolą beneficjentom poznać sposoby przygotowywania menu na wyjątkowe okazje lub na zamówienie gości.

Dodatkowa atrakcja zarówno dla samych uczestników jak również dla osób oceniających była nauka wykonywania rzeźb i kompozycji z owoców. Beneficjenci wykonywali przepiękne kwiaty, dekoracyjne ozdoby oraz zestawy z arbuza, melona czy jabłek.

Zajęcia obejmują 100 godzin lekcyjnych podczas których beneficjenci codziennie przez okres dwóch tygodni doskonalą i nabywają umiejętności jakie niezbędne są w pracy w kuchni profesjonalne jak również podczas pracy w barze szybkiej obsługi. Po ukończeniu kursu beneficjenci otrzymaja dyplomy potwierdzające nabyte przez nich umiejętności.

Podobne zajęcia, są dla uczestników krokiem do wyjścia na nowy, szerszy rynek pracy i przedstawienia swojej osoby jako atrakcyjnego pracownika posiadającego umiejętności i kwalifikacje potrzebne w branży spożywczej.

Print Friendly