Kurs – kucharz małej gastronomii

Beneficjenci projektu „Nowe kwalifikacje zawodowe szansą na pracę” przystępując do jego realizacji samodzielnie zgłaszają interesujące ich tematy szkoleń w jakich chcieliby wziąć udział. Dynamika rynku pracy niejednokrotnie wymusza na osobach na nim funkcjonujących podejmowanie decyzji o nabyciu pożądanych w danym momencie kwalifikacji lub podniesieniu tych już posiadanych. W tegorocznej edycji projektu, beneficjenci po raz pierwszy zdecydowali, iż chcieliby wziąć udział w kursie kucharza małej gastronomii.

Małą gastronomia swoim zakresem obejmuje pracę w barach, restauracjach typu fast food, miejscach serwujących szybkie posiłki czy przekąski. Tego typu miejsca posiadają często proste posiłki nie wymagające żmudnego przygotowywania czy serwowania. Oferta punktów małej gastronomii skierowana jest do osób szukających szybkiego posiłku lub przekąski, która zaspokoi głód osoby, która nie ma czasu na przygotowanie posiłku w domu, jak również nie może pozwolić sobie na spokojne delektowanie się posiłkiem w restauracji.

Zatem małą gastronomi skupia się na przygotowywaniu potraw nieskomplikowanych niemniej smacznych i wartościowych, które winny trafić na stół klienta szybko i sprawnie.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się więc jak przygotować szybkie, smakowite dania i zaserwować je śpieszącym się i zabieganym gościom.

Szkolenie odbywa się w Jeleniej Górze, w kuchni znanego i popularnego hotelu „Europa” mieszczącego się w centrum miasta serwującego zarówno bardziej wykwintne i kunsztowne dania w restauracji jak również szybkie posiłki w postaci zestawów. Kursanci nabywają wiedzę z zakresu przygotowywania różnego rodzaju potraw z różnych kuchni, zatem poznają i kuchnię włoską i azjatycką natomiast największy nacisk kładą na umiejętne przygotowanie i podanie potraw kuchni regionalnej i staropolskiej.

Atrakcyjnym elementem szkolenia była dla beneficjentów możliwość podpatrzenia jak pracuje wielka kuchnia wydająca dziennie kilkaset nawet posiłków. Beneficjenci udali się na lekcję poglądową do Karpacza gdzie w hotelu „Gołębiewski” mogli zetknąć się z pracą kucharzy przygotowujących potrawy zaspakajające najbardziej wyszukane zamówienia klienteli hotelu, pochodzącej niejednokrotnie z najdalszych zakątków świata, odwiedzających piękny, polski kurort.

Na zakończenie szkolenia beneficjenci wraz z instruktorami postanowili zaprosić zespół projektowy na degustację i ocenę umiejętności zdobytych przez uczestników w czasie kursu. Komisja miała możność spróbowania rosyjskiej zupy solijanki, papryk faszerowanych farszem mięsnym i jarskim, natomiast na deser zaserwowano pyszne naleśniki z twarożkiem i jabłkami.

Degustacja okazała się udana, natomiast potrawy przyrządzone przez beneficjentów okazały się być pyszne, przyrządzone z wyczuciem i właściwym doborem składników.

Szkolenie zakończone zostało wręczeniem beneficjentom zaświadczeń potwierdzających nabyte umiejętności, uprawniające do pracy w kuchni czy prowadzenia baru szybkiej obsługi.

Print Friendly