Kurs kucharz małej gasrtonomii

Beneficjenci projektu „Nowe kwalifikacje zawodowe szansą na pracę” przystąpili do kolejnego, wybranego przez siebie szkolenia.

Tym razem pięciu uczestników wyraziło zainteresowanie kształceniem w zawodzie kucharza i dla nich, dniach od 25 listopada 2010 do 03 grudnia 2010r. zorganizowano szkolenie Pt. „Kucharz małej gastronomii”.

Kursanci, pod kierunkiem wykwalifikowanego trenera poznawać będą teoretyczne i praktyczne zasady związane z prowadzeniem tzw. małej gastronomii. Nabędą wiedzę z zakresu założenia oraz prowadzenia punktu gastronomicznego, poznają podstawowe przepisy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, niezbędne przy pracy w lokalu gastronomicznym. Beneficjenci przejdą również niezbędne badania lekarskie warunkujące ich zdolności i predyspozycje zdrowotne związane z wykonywaniem pracy w punkcie gastronomicznym.

Podczas zajęć praktycznych kursanci będą mieć możliwość samodzielnego przyrządzania różnych potraw w oparciu o zdobytą wiedzę teoretyczną z podstaw zdrowego żywienia a także próbować będą realizacji przepisów kulinarnych.

Podczas zajęć obejmujących 100 godzin dydaktycznych uczestnicy będą mieli możliwość wypróbowania przepisów różnych kuchni m.in. włoskiej, francuskiej ale skupią się przede wszystkim na zdobywaniu i poszerzaniu zdolności przygotowywania potraw kuchni polskiej.

Na zakończenie szkolenia kursanci planują przygotowanie uroczystego poczęstunku złożonego z przystawki, dania głównego oraz deseru.

Ukończenie szkolenia jak zawsze zwieńczone zostanie wręczeniem beneficjentom stosownych dyplomów i certyfikatów poświadczających zdobyte przez nich umiejętności i nadające im uprawnienia do pracy w małej gastronomii.

 

Print Friendly